Mini babeczki kokosowe

Mini babeczki kokosowe

Muffiny o smaku przypominającym bounty z pyszną polewą czekoladową. Bardzo pyszne, wciągające, uzależniają nawet osoby, które za kokosem nie przepadają. Pięknie prezentują się zwłaszcza na wielkanocnym stole. Zamiast tradycyjnych babek i babeczek możemy zaskoczyć gości i rodzinę takim rozwiązaniem. W celu ich upieczenia możemy skorzystać z foremek silikonowych albo jednorazowych papilotek.
Wiórki kokosowe są bardzo zdrowym i pysznym dodatkiem do ciast i deserów, więc powinniśmy dodawać je do naszych sprawdzonych i tradycyjnych przepisów. Warto nawet stare receptury urozmaicać, szukając w nich nowej odsłony smaku.

Składniki (6 sztuk)

60 g masła
130 g drobnoziarnistego cukru przeznaczonego do wypieków
1 spore jajo
pół szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki plus łyżka mąki pszennej tortowej
dwie łyżki skrobi ziemniaczanej
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
dwie łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie można zamienić je na dwie łyżki mleka)

Wykonanie

Po pierwsze wyciągamy wszystkie składniki z lodówki, żeby były z temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać w celu uzyskania większej puszystości ciasta i na razie odłożyć.
Ucieramy ręcznie lub za pomocą miksera masło i cukier do otrzymania jednolitej i puszystej masy maślanej. Dodać jajo i zmiksować do połączenia. Dodać wiórki kokosowego i zmiksować. Następnie dodać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem kontrolując konsystencję, żeby nie była zbyt rzadka albo zbyt gęsta. Mieszamy szpatułką tylko do momentu połączenia.
Formę na małe babeczki smarujemy masłem lub innym tłuszczem i przyprószamy mąką pszenną lub zmielonymi migdałami, ewentualnie kaszą manną. Przelewamy ciasto do foremek zostawiając mniej więcej centymetr poniżej górnej krawędzi papilotki. Wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Nie włączamy termoobiegu i zostawiamy je w piekarniku na około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Polewa czekoladowa

Składniki:
100 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
30 g miękkiego masła

Czekoladę i masło umieścić w kąpieli wodnej i roztopić. Gdy polewa zacznie gęstnieć polewamy babeczki oraz posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi. Nasze babeczki możemy przystroić innym sposobem, używając naszych ulubionych posypek w różnych kolorach, które ożywią je jeszcze bardziej.

Przepisy na przepyszne muffinki i ciasteczka oraz wskazówki na temat produkcji domowych nalewek. Zapraszamy do lektury! ;)

ul. Taśmowa 7, Warszawa

806 985 665

kontakt@tiga-yacht.com.pl