Egzotyczne muffinki z bananem, ananasem i cynamonem

Egzotyczne muffinki z bananem, ananasem i cynamonem

Ten przepis inspirowany jest Hummingbird Cake, czyli ciastem „koliber” nazwanym tak ze względu na wygląd, który może przypominać tego małego ptaszka. Samo ciasto wywodzi się z południa Stanów Zjednoczonych, gdzie jest tradycyjnym wypiekiem. Babeczki wykonane są z rozgniecionych bananów, kawałków ananasa i szczypty cynamonu. Samo ciasto jest bardzo delikatne, lekko wilgotne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Na wierzchu ozdobione jest serkiem philadelphia i plasterkami ananasa, które przypominają kwiaty z wyglądu. Taką ozdobę możemy wykorzystać też do innych ciast, wszystko zależy od naszych potrzeb i kreatywności.

Składniki (10-12 sztuk)

120 g masła
2/3 szklanki cukru drobnoziarnistego (jeśli nie lubimy zbyt słodkich ciast możemy dodać go nieco mniej)
2 jaja porządnej wielkości
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 średnie banany (rozgniecione)
50 ml maślanki/kefiru/zsiadłego mleka
225 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
jedna łyżeczka cynamonu
szczypta soli
5 plastrów z ananasa (z puszki lub świeżego, pokrojonego na kawałki)

Przygotowanie

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, więc wcześniej wyciągamy je z lodówki.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem przesiewamy i odkładamy.
Ubijamy masło z cukrem do powstania jasnej i lekkiej masy maślanej. Następnie dodajemy po jednym jajku, czekając aż połączą się zresztą. Dorzucamy pogniecione banany, maślankę i delikatnie mieszamy łyżką. Jeśli nasza masa wygląda na lekko zważoną nie trzeba się martwić, bo tak ma być. Dodajemy suche składniki i mieszamy aż do ich połączenia się- nie dłużej. Na koniec dodajemy odsączone kawałki ananasa i dokładnie mieszamy.
Formę do babeczek wykładamy papilotkami, nakładamy do nich ciasto (nie do pełna, zostawiamy 1 cm), wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 165ºC bez termoobiegu, przez 25-30 minut, albo do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy i suszymy na kratce.

Krem z serka philadelphia

150 g serka philadephia
50 g masła
2/3- 3/4 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

Ucieramy wszystkie składniki bez serka do otrzymania puszystej i jasnej masy. Na końcu dodajemy serek kremowy, partiami do połączenia się z pozostałymi składnikami.
Suszone kwiaty z ananasa możemy zrobić za pomocą wysuszenia cienkich plasterków świeżego ananasa. Wystarczy piec je, a właściwie suszyć przez godzinę w temperaturze 100ºC.

Przepisy na przepyszne muffinki i ciasteczka oraz wskazówki na temat produkcji domowych nalewek. Zapraszamy do lektury! ;)

ul. Taśmowa 7, Warszawa

806 985 665

[email protected]